ABDye Para Kazandırma

ABDye Para Kazandırma

ABD'yi ne kadar etkiler? Türkiye ile ABD arasında son olarak Pastör Andrew Brunson'ın serbest bırakılmamasıyla derinleşen krizde yeni bir aşama. Tür

Dünya Kupası
Türk Şiirinin Önemli İsimlerinden Can Yücel
Ekrem İmamoğlu : Bana tatil de yakışıyor

ABD’yi ne kadar etkiler?

Türkiye ile ABD arasında son olarak Pastör Andrew Brunson’ın serbest bırakılmamasıyla derinleşen krizde yeni bir aşama.

Türkiye-ABD ilişkilerinde, özellikle Ankara’nın 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin sorumlusu olarak gördüğü Fethullah Gülen’in iadesi talebine olumlu yanıt verilmemesiyle artan bir gerilim söz konusu.

ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı savaşan Kürt gruplara desteği, NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze alımı da iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime neden olan diğer konular.Erdoğan’ın bu açıklaması,

Türkiye-ABD ilişkileri siyasi düzeyde çalkantılı ilerlerken, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son 2 yılda arttı.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılında 8 milyar 37 milyon dolar olan ABD’nin Türkiye’den ithalatı, 2017’de 9 milyar 412 milyon dolara çıktı. ABD’nin Türkiye’ye ihracatı ise 2016 yılında 9 milyar 350 milyon dolar olurken, bu rakam 2017 yılında 9 milyar 741 milyon dolara yükseldi.

2018’in ilk 6 ayında, ABD’den Türkiye’ye 5 milyar 75 milyon dolarlık ihracat, Türkiye’den ABD’ye de 5 milyar 78 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’nin elektronik ürünlerine yönelik boykot çağrısı ikili ticari ilişkileri ne kadar etkileyecek?

‘ABD’nin vergi yaptırımı Türkiye’deki ihracatçıların canını yakıyor’

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Türkiye’den satın alınan çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarılmasına onay verdi.

Bunun sonucu Türk Lirası’nın yılbaşından beri süren değer kaybı hızlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın boykot kararını, Trump’ın gümrük vergilerini artırmasına bir yanıt olarak değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Soli Özel, “Çelik ve alüminyum ürünlerine getirilen vergi artırımı, Türkiye’deki bu ürünleri ihraç eden sanayicinin canını acıtıyor. Amerikan elektronik ürünlerine getirilen Türkiye’deki yasaklamanın benzer bir can acıtıcı etkisi olacağını sanmıyorum” diyor.

Türkiye’nin 2017 yılında demir çelik ihracatının toplam değeri 9,5 milyar dolardı.

Bunun 1 milyar doları ABD’ye gerçekleşti.

Türkiye’nin alüminyum cevherleri ve alüminyum oksit ihracatının toplam değeri ise 2017’de 18 milyon dolar oldu.

Bunun 3 milyon doları da ABD’ye yapıldı.

‘ABD’nin tedarikçileri de zarar görebilir’

Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA AmCham) Başkanı Ali Osman Akat ise ABD’nin ihracatında elektronik ürünlerin önemli bir yerinin olduğunu hatırlatarak, ABD’nin yanı sıra tedarikçilerinin de boykottan zarar görebileceğine dikkat çekiyor.

Ali Osman Akat, BBC Türkçe’ye yaptığı yazılı açıklamada, “Dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD’nin 2017 yılında ilk 5 tedarikçisi Çin, Meksika, Kanada, Japonya ve Almanya olarak sıralanmaktadır. Bu ülkeler büyük ölçüde zarar görebilir” diyor.

‘Yerli ve milli ürünleri tercih etmeliyiz’

Türk Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını “yerli ve milli ürünlerin kullanımının artırılması ve ihracatın ön plana çıkarılması” şeklinde yorumlamak gerektiğini söylüyor:

“Yerli üretimimizi artırıp ihracata odaklanmalıyız. Ayrıca içeride de yerli ve milli ürünleri tercih etmeliyiz. Dışarıdan döviz ile alınan her ürünün daha kalitelisini üretip biz satmalıyız. Böylelikle yerli ürünlerin kullanımını ve kalitesini de arttırmış oluruz.”

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’ne (DEİK) bağlı Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ da, karşılıklı yaptırım söylemleriyle gerginliğin tırmandığını görmekten üzüntü duyduklarını ancak diplomatik temasların devamını olumlu gördüklerini söyledi.

Yalçındağ, “Mevcut bütün sorunların, karşılıklı hak ve çıkarlara saygı duyularak yürütülecek diplomasi yoluyla ve iki başkanın ağırlıklarını koyması suretiyle çözüleceğine gönülden inanıyoruz. Bu çerçevede, TAİK olarak iş dünyasının da elini taşın altına koymasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ne ABD sayesinde var olmuş, ne de ABD’siz yok olacak bir ülkedir” dedi.

‘Türk Halkı Yaşananları Uzun Süre Unutmayacak’

Bu arada uzmanların ortak görüşü, Türk-Amerikan krizinin er ya da geç mutabakatla sona ereceği yönünde. Ancak ABD halkının aksine Türk halkı yaşanan bu süreci uzun süre unutmayacak.

BU Millet Dimdik Ayakta Duracak.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0